Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 18 common:people_all_forms

Правила підгодівлі птахів

Date: 14 грудня 2020 о 07:39
393 view

Ось і завершилася календарна осінь та починається зима. Відтак настає пора підгодівлі птахів. Вихованці еколого-натуралістичного відділу Глухівського міського центру позашкільної освіти кожен рік приєднуються до цієї акції. Цей рік не є винятком. Вихованці гуртка «Любителі домашніх тварин»  з настанням перших холодів почали підгодівлю птахів.

Ось і завершилася календарна осінь та починається зима. Відтак настає пора підгодівлі птахів. Вихованці еколого-натуралістичного відділу Глухівського міського центру позашкільної освіти кожен рік приєднуються до цієї акції. Цей рік не є винятком. Вихованці гуртка «Любителі домашніх тварин»  з настанням перших холодів почали підгодівлю птахів. Проте, виявляється не  всі однаково добре обізнані з правилами підгодівлі. Тому від вихованців гуртка в цьому дописі пропоную до вашої уваги матеріал з відомими рекомендаціями щодо правильної та корисної для птахів підгодівлі взимку.

Чому варто підгодовувати птахів?

Регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе популяціям диких пернатих вижити й приступити до розмноження наступної весни.

Згідно наукових даних, до 80-90% синиць може загинути у суворі зими!.. Ми б змогли зменшити цю цифру!

Чим важлива підгодівля птахів?

Зимова підгодівля птахів – один з найважливіших способів їх приваблювання у сади та парки. У США, наприклад, підгодівля птахів та спостереження за ними на годівницях стали масовими хобі, виробництво годівниць поставлене на потік.

У саду особливо корисні взимку синиці, так як вони знищують велику кількість шкідників, навіть більше, ніж під час гніздового періоду. І частина з них, можливо, весною залишиться тут на гніздування.

Птахи не стільки бояться морозу, як нестачі їжі взимку.

Чим саме підгодовувати птахів?

Варто пам’ятати, що різноманіття корму вабить велику кількість птахів!

Якщо знати, що саме полюбляють у якості їжі ті чи інші птахи, можна спробувати привабити певний вид до свого саду, розміщуючи в годівниці його улюблений корм. Ось такий раціон підгодівель рекомендує RSPB (Royal Society for the Protection of Birds, Королівське товариство охорони птахів) для різних птахів:

1. Насіння соняшника, гарбуза, кавунів та динь, коноплі залюбки поїдають синицігоробці та багато інших птахів.

2. Зимові «пироги» з сала та насіння приваблюють синицьгоробцівдятлівзеленяків.

3. Сало (масло, маргарин) та смалець особливо полюбляють синицідроздиволові очкаповзики й дятли, а також сойки.

4. Хліб поїдають багато птахів – горобціголубисиниці.

5. Розкладені на землі чи снігу свіжі або сухі фрукти та ягоди (або підвішені на гілках) не залишаться без уваги дроздівомелюхіввільшаноксиниць та шпаківСнігурі поїдають кісточки ягід.

6. Цілий арахіс – улюблені ласощі синицьзеленяківчижівгоробцівповзиківдятлівсойок, а подрібнений – вільшанок і волових очок.

7. Твердий сир полюбляють вільшанкидрозди.

8. Картопля подобається багатьом птахам, нею можна підгодовувати крім дрібних горобиних птахів також диких качокгусейлебедів і фазанів.

9. Нежирний сир, змішаний з білими панірувальними сухарями – для синиць.

Правила підгодівлі

Підгодівля обов’язково має бути систематичною, без перерв, інакше вона може зашкодити птахам. Звикнувши знаходити корм на певному місці кожного дня, птахи, не знайшовши його, не полетять відразу в інше місце, а будуть чекати й знаходитись неподалік, втрачаючи час та сили, а в морозні дні можуть загинути.

Найгірше, що може статися в сувору зиму – це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі. Підгодовуйте птахів від вересня (саме в цей час до годівниць починають придивлятися птахи, які залишаються на зиму) аж до весни (до повного сходження снігу). Не можна кидати цю справу в середині зими. Навпаки, у другій половині зими, коли більша частина зимових ягід та плодів з’їдена або пропала, додаткова підгодівля особливо важлива для виживання птахів. І особливо важливо надавати птахам поживний висококалорійний корм під час несприятливих погодних умов, коли вони не в змозі знайти їжу.

Наповнюйте годівниці у різний час доби щоб не зробити птахів залежними від вас.

Завжди розміщуйте годівниці або розкладайте корм так, щоб у птахів була можливість гарного огляду території. Бажано, щоб поряд з годівницею розміщувався великий кущ чи якісь чагарники або узлісся де, у випадку небезпеки, птахи зможуть швидко сховатися.

Зовсім не страшно, коли корм буде розсипатися на сніг під годівницею.

Краще вивісити декілька годівниць різних типів, у яких могли б живитися різні види птахів (мирні та агресивні, наприклад).

Підгодівля водоплавних птахів

Водоплавних птахів варто годувати тільки з настанням сильних морозів. Так ви будете підтримувати тільки тих птахів, які дійсно залишилися на зимівлю і вже нікуди не відлетять. Рання підгодівля, коли надворі ще стоїть досить тепла погода, може тільки зашкодити. Люди часто підгодовують водоплавних за погожої погоди, а птахи, вирішивши, що корму вистачить надовго, залишаються зимувати. А ось коли допомога дійсно необхідна (сильні снігопади, стійкі сильні морози), вони залишаються наодинці з непогодою і відсутністю корму – мало хто піде в заметіль до водойми, щоб погодувати лебедя чи качку.

У якості корму для водоплавних можна використовувати комбікорм, зерно та зернові відходи, хліб, картоплю, насіння соняшника.

Особливо важлива підтримка під час повного замерзання водойм.

Увага! Такі продукти є шкідливими!

Чим не можна годувати птахів:

Смажене / солоне насіння чи горіхи (і взагалі все смажене і солоне)

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто загодовувати птахів хлібом і взагалі не можна давати птахам хліб з домішками житнього борошна. Оскільки хліб для голодного птаха, як попкорн для голодної людини — швидко наповнює пустий шлунок, але не має поживної цінності для птахів. Окрім того, така їжа приваблює до годівнички переважно голубів (особливо в містах).

Не можна давати птахам чіпси, магазинні сухарики та інші «неблагонадійні» продукти, а також кислі та гострі продукти, цитрусові.

М’ясні відходи мають бути НЕ СОЛОНИМИ! Пам’ятайте, щоб уникнути можливого поширення захворювань, не годуйте птахів сирими кістками чи м’ясом.

Ні в якому разі не можна використовувати зіпсовані продукти (прогіркле зерно, запліснявілий хліб тощо)!

Існує думка, що людині краще не втручатися у справи природи, не підгодовувати птахів взимку. Підгодовуючи тварин взимку, ми дозволяємо вижити слабким особинам, які без нашої допомоги не вижили б унаслідок дії природного добору, і які залишать після себе ослаблене потомство. Це, в свою чергу, призводить до підвищеної конкуренції за ресурси зі здоровими птахами, які пережили б зиму і без нас, а також до виснаження харчових ресурсів.

У тексті використано матеріали з сайту Українського товариства охорони птахів

http://www.birdlife.org.ua/

Яна Темченко, керівник гуртка

Comments:
Only authorized users can leave comments.